woensdag, maart 02, 2005

spier- en gewrichtsklachten bij schildklierziekten

Hoewel nog niet algemeen bekend en begrepen, kunnen hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie verschillende spier- en gewrichtsklachten veroorzaken.

Bekend is dat hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie beide myopathieën kunnen veroorzaken- de medische term voor spierziekten die de willekeurige spiergroepen aantasten die met je botten verbonden zijn, bijvoorbeeld je biceps in je bovenarm of de quadriceps in je dijen.

Myopathieën komen het meest voor in de zg. proximale spiergroepen, dat zijn de spieren die het dichtste bij het midden van het lichaam liggen, zoals in de dijen en de schouders. Bij myopathieën die door een ontsteking of stofwisselingsziekten zoals de ziekte van Hashimoto worden veroorzaakt vallen witte bloedlichamen gedeelten van de spieren en de omringende bloedvaten aan. Ook ontstaan er opeenhopingen in de spieren van stoffen die in de stofwisseling betrokken zijn . Beide situaties leiden tot pijn en spierslapte.

Verschillende schildklierstoornissen kunnen in verband worden gebracht met bepaalde soorten spier- en gewrichtspijnen.

Spier- en gewrichtspijn bij hypothyreoïdie .

Een aantal symptomen kunnen voorkomen bij hypothyreoïdie. Meestal zijn die symptomen te wijten aan zwellingen van de spieren, of zwellingen die op de zenuwen drukken.

De symptomen kunnen zijn:

Algehele spierslapte en -pijn, inclusief kramp en stijfheid.
Algehele gewrichtspijn, stijfheid, ook bekend als atrofie.
Peesontsteking in armen en benen.
Carpaal Tunnel Syndroom - wat gepaard gaat met pijn, tintelingen, slapheid, en/of een verdoofd gevoel in pols, vingers of onderarm.
Tarsaal Tunnel Syndroom - gelijk aan Carpaal Tunnel Syndroom, maar dan in de bovenkant enkel, onderkant voeten, tot in de tenen.Ziekte van Graves/hyperthyreoïdie

Bij hyperthyreoïdie of de ziekte van Graves kun je spierslapte en moeheid ervaren.

Spierpijn komt hier minder voor dan bij hypothyreoïdie.

Sommige mensen met hyperthyreoïdie verliezen spierspanning en kracht, een proces van spierbeschadiging.

Een aantal klachten zijn:

Moeilijk trappen lopen
Minder grip op voorwerpen die men vasthoudt
Moeite om voorwerpen boven het hoofd te tillen.
In sommige gevallen kunnen de spieren die bij het slikken betrokken zijn aangetast worden, dan kan er schorheid ontstaan en moeite bij het slikken.

Als de pijn niet verdwijnt:

De ergste klachten verdwijnen meestal als de schildklierstoornis goed wordt behandeld.

Als dat niet gebeurd, is het zaak een aantal vragen te stellen.

Ten eerste: als je hypothyreoot bent, krijg je de goede behandeling ?

Onvoldoende schildkliermedicatie, of de behoefte aan T3-hormonen als aanvulling moeten eerst aangepakt worden om de spier- en gewrichtsklachten te behandelen.


Ten tweede: als je behandeling toereikend is en je nog steeds spier- en gewrichtspijn hebt, moet je dan een verwijzing vragen voor een reumatoloog ?

Een reumatoloog kan een dieper onderzoek doen naar artritis en fybromyalgie. Bovendien zijn ze expert op het gebied van spier- en gewrichtspijn.

Ten derde: is er onderzoek bij je gedaan naar fybromyalgie ?

Er zijn artsen die geloven dat fybromyalgie een uiting is van hypothyreoïdie, zoals dr. John Lowe.

Fybromyalgie is een syndroom dat gekenmerkt wordt door zwakker wordende spieren, bindweefsel en gewrichten, wat gepaard gaat met pijn, stijfheid en slapte.

Ten vierde: kan ik baat hebben bij alternatieve therapieën ?

Sommige patiënten met chronische spier- en gewrichtsklachten hebben baat bij massage en accupunctuur.

De voedingssupplementen glucosamine en chondroitine-sulfaat zouden volgens een onderzoek van het amerikaanse National Institutes Of Health's National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases een gunstige invloed hebben op osteoarthritis (gewrichtsontsteking tot op het bot).

Bron: Mary Shomon