vrijdag, februari 18, 2005

de rol van voedingstekorten bij Graves

Patiënten met Graves/hyperthyreoïdie zijn allen uniek en iedereen heeft vaak verschillende symptomen.
Bij jongere patiënten zijn de meest voorkomende symptomen nervositeit en angst, je ziet bij die groep ook eerder de menstruele- en oogklachten ontstaan.
Bij de groep volwassenen met Graves komen symptomen voor zoals hartklachten, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk. Soms zie je bij ouderen apathisch gedrag en depressie.


Het scala aan symptomen in Graves is behoorlijk: van droge ogen tot droog haar tot digestieve stoornissen tot hartzwakte.
Sommige patiënten houden vocht vast plus verschillende symptomen terwijl anderen weer een predominant symptoom hebben. Er kunnen ook milde symptomen optreden, terwijl er net zo goed zware symptomen op kunnen zoals spierzwakte. Daardoor kan iemand bv de trap niet eens meer opklimmen of lopen.
Deze verschillen zijn vaak te wijten aan onderliggende voedingstekorten.
De symptomen in Graves hebben twee onderliggende hoofdoorzaken:
1. Het effect van teveel schildklierhormoon
2. Voedingstekorten. Deze tekorten ontstaan hoofdzakelijk door de malabsorptie in de darmen en verhoogt metabolisme door de hyperthyreoïdie.
Metabolisme of metabolische activiteiten staan in verband met lichaamsfuncties, zoals het verteren van voedsel en energie generen.

Tijdens hyperthyreoïdie passeert voedsel zo snel dat de voedingsstoffen amper de kans krijgen om geheel geabsorbeerd te worden. Het resultaat hiervan is dat patiënten met Graves de symptomen van malabsorptie ondervinden, zoals veelvuldige ontlasting, diaree, vettige ontlasting (bleek vet en blijft drijven)
Vettige ontlasting word ook vaak gezien bij patiënten met gluten overgevoeligheid, een aandoening die vaak voorkomt naast Graves.

Naast malabsorptie zijn de voedingstekorten een effect van de verhoogde vraag naar voedingsstoffen die een Graves patiënt ervaart. Elk proces in het lichaam, inclusief de productie van schildklierhormoon heeft een scala aan specifieke mineralen en vitaminen nodig.
De meest voorkomende voedingstekorten in Graves zijn die van vitamine: A, B1, B2, B6, C, D, E en K. Tekorten aan de volgende mineralen kalium, koper, magnesium, calcium en mangaan. Een tekort van essentiële vetzuren is ook vaak aanwezig.
Specifieke symptomen: nachtblindheid, veroorzaakt door een tekort aan vitamine A, verhoogde ontkalking door vitamine D tekorten, spierzwakte door vitamine K en B6 tekort, hartproblemen door B1 tekorten.

Dr. Stephen Langer schrijft in het boek “ Solved: The Riddle of Illness,” dat tekorten aan vitamine C en E symptomen veroorzaken van hyperthyreoïdie. Langer schrijft dat sommige patiënten, die conventioneel behandeld worden voor hyperthyreoïdie, hun symptomen ook hadden kunnen verminderen met vitamine supplementen.
Verder is het kopertekort wat in Graves voorkomt de oorzaak van het hoge zinkgehalte in het bloed.
Er is een relatie tussen deze twee elementen. Dr. Langer legt uit hoe verhoogde zinkniveaus de symptomen van hyperthyreoïdie veroorzaken. Tevens legt hij in het boek uit hoe een tekort aan essentiële vetten hyperthyreoïdie symptomen veroorzaken, in proeven met ratten.

Teveel aan jodium, dat betekent meer dan 150 mcg per dag, kan hyperthyreoïdie opwekken in genetisch gevoelige personen en kan bestaande symptomen verergeren. Verborgen bronnen van jodium zijn o.a. hartmedicatie (amiodarone), multivitamine, sommige hoestdrankjes, rode - en bruine voedselkleurstoffen en veel dieetproducten. De schildklierhormoon voorlopers TETRAC en TRIAC moeten worden vermeden, deze tref je vaak aan in dieetproducten.
De alarmerende toename van hyperthyreoïdie aandoeningen in katten en honden worden verondersteld gerelateerd te zijn aan voedingstekorten. Terwijl de toename van auto-immuun aandoeningen bij deze dieren gerelateerd kan zijn aan vaccins. Verontrustend is de hoeveelheid kwik in de vaccins, omdat kwik een bekende trigger is van auto-immuun aandoeningen.
Bron: Elaine Moore