donderdag, juli 19, 2007

Oorzaken van Hypo

Oorzaken van Hypo (vertaald met toestemming van Stop the thyroid madness)
( Vertaling naar eigen interpretatie, ga voor het origineel naar
http://www.stopthethyroidmadness.com/ )

Hypothyreoïdie of onderactiviteit van de schildklier, is een aandoening die meestal optreedt als de schildklier faalt in afdoende productie van schildklierhormonen en/of een falen van de weefsels om schildklierhormonen te ontvangen. Sommige oorzaken zijn algemeen, sommige zijn zeldzaam. Hieronder vind je een lijst van mogelijke oorzaken. Herken je die van jezelf?

Jodiumtekort:
Het is mogelijk dat miljoenen mensen Hypothyreoïdie ontwikkelen door een tekort aan jodium inname, die o.a. komt door depletie van de grond (daar groeien de gewassen) en daardoor een tekort in ons voedsel.
Omdat jodium nodig is voor de synthese, opslag en secretie van schildklierhormoon, kan een tekort van jodium resulteren in Hypothyreoïdie.
Note van vertaler: in ons brood is jodium toegevoegd, dus een jodium tekort is in ons land onwaarschijnlijk.De ziekte van Hashimoto:
http://www.stopthethyroidmadness.com/hashimotos/

Ook wel Hashi’s of thyreoiditis genoemd, dit is een auto immuun ziekte waarbij je eigen immuunsysteem je eigen schildkliercellen ‘aanvalt.’ Dit veroorzaakt ontsteking en dit resulteert uiteindelijk in Hypothyreoïdie. Vaak ontwikkelt zich een struma door de ontsteking, maar ook kan de schildklier zelfs krimpen (verschrompelen, versponzen)
Patiënten met Hashi’s kunnen heen en weer slingeren tussen hypo en hyper. Er is een genetische aanleg voor auto-immuunziekte, dus heb je meer kans op andere auto-immune aandoeningen, zoals b.v. hashi’s thyreoiditis. Het is ook verondersteld dat het tekort aan jodium een rol speelt in de auto immuun aanvallen op de schildklier.Behandeling (lees te hoge dosis) met radioactief jodium voor Graves of Hashimoto:
Als er een behandeling is met radio actief jodium (ook wel de ‘slok’ genoemd) is het gevolg vaak,dat de schildklier gedeeltelijk of volledig inactief raakt. Na een periode van maanden tot een paar jaar, na de behandeling, treed vaak Hypothyreoïdie op.


Schildklier operatie:
Als veel van de schildklier verwijderd word, kan het resulteren in Hypothyreoïdie.Hypofysegezwel: Een zogenaamd secundaire Hypothyreoïdie, een gezwel op de hypofyse belemmert de productie van tsh, waardoor hypothyreoidie ontstaat en ook bijnier insufficiëntie. Aandoeningen van de hypothalamus kunnen ook resulteren in schildklier deficiëntie.Trauma door ongelukken of chirurgie:

Trauma door b.v. auto ongelukken, chirurgie, of ernstige bloedingen tijdens- of net na de bevalling, kunnen resulteren in Sheehans Syndroom, wat een hypofunctie van de hypofyse veroorzaakt, welke weer resulteert in Hypothyreoïdie.
Galblaas verwijdering, baarmoederverwijdering en amandel/tonsil verwijdering, kunnen het risico op Hypothyreoïdie vergroten. Whiplash of nektrauma kan Hypothyreoïdie veroorzaken.


Medicatie:
Lithium, gebruikt in de behandeling voor bipolaire manisch depressieve stoornis, verhinderd schildklierhormoon secretie en kan ook resulteren in struma.
Het cardiologische middel Amiodarone, kan ook het risico op hypothyreoidie verhogen.
Note van mijzelf, er zijn ook gevallen dat Amiodarone juist een hyperthyreoïdie veroorzaakt, vaak is er dan een verhoogde t3 aanwezig.
Supplementen:

De andere kant van een jodium tekort, is een teveel aan jodium gebruiken. Denk aan middelen zoals kelp, zeewier, blaaswier ( Fucus vesiculosus) kunnen het risico op Hypothyreoïdie vergroten.
Vele multi-vitaminen en glandular (klier) support formules en combinatie producten bevatten deze supplementen.


Overconsumptie van goitrogeen voedsel:
http://www.stopthethyroidmadness.com/goitrogens/
Als we veel van deze goitrogenen eten, kan dit soort voedsel struma’s veroorzaken en resulteren in Hypothyreoïdie.
Ze zijn rauw gegeten een eventueel probleem, maar gekookt kan het goitrogene effect geminimaliseerd c.q. geëlimineerd worden.
Goitrogeen voedsel
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=47


Een paar voorbeelden:
Broccoli, spruitjes, bloemkool, koolraap, perzik, pinda, radijs, spinazie, aardbei, gierst, cassave, bamboescheuten.Overconsumptie van soja producten:

Soja producten hebben een uitgesproken schildklier- hormoonremmend en goitrogeen effect. Langdurige consumptie van soja producten kan de groei van struma bevorderen en de ontwikkeling van auto-immuun schildklierziekte.Voedings tekorten:

Tekorten aan jodium of mineralen (selenium, ijzer, magnesium, zink) of vitaminen (vit A, vit B: B2/riboflavine, B3/Nicotinezuur, B6/ pyridoxine, vit C en vit E)
Note van mijzelf: bij hypothyeroidie gaat koper omhoog, daardoor gaat zink omlaag.
Bij hyperthyreoidie gaat koper omlaag en zink omhoog.Roken:

Tabak bevat cyanide, wat omgezet word in thiocynaat, wat weer als een schildklierhormoon remmer werkt. Thiocynaat belemmerd de jodium opname en hormoon synthese. Vergroting van de schildklier kan door roken optreden, wat een zichtbare aanwijzing is, dat de schildklier nadelig resultaat ondervind.


Zwangerschap/bevalling:

Sommige artsen schatten dat 5 tot 10 % van de vrouwen een schildklierprobleem ontwikkelen na de bevalling.
Een bevalling kan een hormonale trigger zijn voor de ziekte Hashimoto en/of Graves.
Note van mijzelf: als je zwanger bent, of wilt worden en je bent hypo, let dan op! Het is belangrijk om je dosis schildklierhormoon afdoende en regelmatig aan te passen (verhogen) omdat er dan meer nodig is, voor je kind en jezelf.


Menopauze:

Het is bekend dat schildklier problemen aan de oppervlakte komen in periodes van hormonale veranderingen, zoals voor en tijdens menopauze.
Ouder worden:

Hypothyreoïdie komt veel vaker voor bij ouder worden, vooral bij vrouwen.
Tien procent van vrouwen boven de 50 vertoont tekenen van een trage schildklierwerking. De percentages groeien naar twintig procent bij vrouwen boven de 65.
De schrijfster van dit originele stuk zag haar schoonvader van boven de 90 met ernstige Hypothyreoïdie bloedwaardes, die de artsen niet wilden behandelen.

Note van mijzelf: Hypothyreoïdie kan heel erg op dementie lijken en het is ontzettend triest als een oudere niet een behandeling krijgt voor hypothyreoidie, maar als ‘dement’ bestempeld wordt. Terwijl een behandeling met schildklierhormoon hier de juiste te verwachten behandeling zou moeten zijn. Ook stel ik vanuit eigen visie, dat bij dementie verschijnselen, een schildkliertest op zijn plaats zou zijn. Ongeacht de leeftijd van de demente patiënt. Ik zal hier vast tegen een paar schenen schoppen, maar mijn bedoeling is heel positief.
Omgevings factoren:

Sommige patiënten hebben ervaren dat fluoride
http://www.stopthethyroidmadness.com/fluoride-and-your-thyroid/
en chloor de schildklierhormoon conversie kan verstoren. Een ander probleem is kwik, een component wat gebruikt wordt in tand vullingen, wat de conversie kan verstoren van t4 naar t3, wat zich ook in Hypothyreoïdie uit.Blootstelling aan percholate en andere toxische chemicalien:

Percholate
http://www.ired.com/news/lieberman/050529.htm blokkeert jodium in de schildklier en voorkomt verdere synthese van schildklierhormoon.
Het komt voor in watervoorraden, vooral dichtbij raket brandstof opslag en vuurwerkfabrieken.
Er is sterk bewijs dat blootstelling aan sommige toxische chemicaliën het risico verhogen op een schildklierziekte.
Een grote bezorgdheid zijn de diaoxines, MTBE
http://en.wikipedia.org/wiki/MTBE en andere die zich gedragen and “endocrine verstoorders”Additionele oorzaken:

Poly-onverzadigde vetzuren interfereren met de secretie en transport van schildklierhormoon.

Oestrogeen dominantie

Hoog cysteine

Opstapeling van ijzer in de schildklier ( ongeveer 10% van de hemochromatose patiënten)

Bijnier insufficiëntie, Addison’s

Schildklier hormoon resistentie

Conversie probleem van T4 naar T3
Congenitale hypothyreoidie, zonder schildklier geboren.
http://www.erfelijkheid.nl/zena/congehypo.php

Nucleair afval